Prachtig: Antieke kristallen kroonluchters

| Door Rob

antieke kristallen kroonluchters

Antieke kristallen kroonluchters: luxe, sfeervol en vintage!

Dé Mercedes onder de plafondverlichting: kroonluchters. Dit prachtige type verlichting voor in verschillnde kamers is al honderden jaren een ware koning onder de lampen. De orginele kroonluchtes zijn voorzien van veel kristal en in veel gevallen hebben zij mogelijkheden tot het plaatsen van echte kaarsen. De kroonluchters werden vroeger met name opgehangen in luxe gebouwen, ruimten en openbare ruimtes als kerken. Echter zien we de kristallen kroonluchters en alternatieven hiervoor, vaker terug komen in menig woonkamer. In dit blogbericht duiken we wat dieper in op deze antieke kristallen kroonluchters. Lees je mee?

Direct alle kroonluchters bekijken

Waar komt de naam kroonluchter eigenlijk vandaan?

Laten we beginnen bij het begin. De naam kroonluchter, waar komt dat eigenlijk vandaan en waar is deze naam voor de plafondverlichting van afgeleid? De benaming kroonluchter is met name te danken aan de vorm. Als je goed kijkt is dit type lamp in veel gevallen zo gebogen dat het lijkt op een kroon. Een kroonluchter is ontstaan rond de Middeleeuwen, waar dit type lamp vooral gebruikt werd bij mensen met veel geld. Voordat het kristallen varianten werden, was de kroonluchter eerst in veel gevallen een simpel houten kruis met daarop enkele spijkers. Hier werden vervolgens de kaarsen op geplaatst die er niet af konden vallen.

Bij welke inrichting past een kroonluchter?

Een kroonluchter wordt vaak opgehangen in ruime, rustig ingedeelde woonkamers. Daarnaast is het ook erg mooi in een hal met een hoogplafond. In veel gevallen is er rondom de kroonluchter ook een prachtig patroon te zien op het plafond, wat perfect past bij de luxueze uitstraling van de plafondverlichting. Dit is bijvoorbeeld ook te zien in bovenstaande afbeelding. Bij een woonkamer met retro inrichting is de kroonluchter ook een snel gemaakte keuze.

Betaalbare alternatieven voor kristallen varianten

We hoeven je niet te vertellen dat kroonluchters in veel gevallen prijziger zijn dan standaard spotjes of plafondlampen. Maar... je krijgt er dan ook wel wat voor terug! Natuurlijk zijn er prachtige kristal look-a-like alternatieven beschikbaar, waarbij het verschil nauwelijks zichtbaar is. Natuurlijk dien je wel goed in de gaten te houden dat je geen kroonluchter in huis haalt die meer wegheeft van tijdelijke kerstverlichting. 

Dit is ook een type kroonluchter!

Bij kroonluchters hoef je overigens niet te denken aan die grote, kristallen, luxe varianten. Er zijn ook prachtige abstracten typen beschikbaar, die net zo goed onder de naam kroonluchters vallen. Een voorbeeld hiervan zie je hieronder. Laten we deze de kroonluchters van vandaag noemen!

kroonluchters van vandaag

Via Woonartikel.nl vind je diverse lampen voor in huis, waaronder ook kroonluchters. Ga op zoek naar verlichting wat exact past bij jouw interieur en zorg voor extra sfeer, meer licht en een gezellige uitstraling van jouw woonkamer.