Hoe vaak moet je een cactus water geven?

| Door Rob

hoe vaak moet je een cactus water geven?

Weet jij hoe vaak je een cactus moet voorzien van water en hoeveel?

Ah wat zijn ze leuk! Vooral die mini-cactusjes in kleine bruine potjes als in bovesntaande foto. De cactus is weer helemaal terug van weggeweest en wordt veel toegepast in menig interieur. Niet voor niets, want d eplantjes doen het vaak enorm goed en blijven heel lang staan. Als je ze natuurlijk wel goed verzorgd. Hoewel velen denken dat een cactus helemaal geen water nodig heeft, dienen ze toch zo nu en dan wat water tot zich te nemen. In dit blogbericht nemen we de cactus kort onder de loep en vertellen wij jou, hoe vaak je een cactus dient water te geven. Lees mee en zorg er straks voor dat je enorm lang plezier houdt van deze leuke plantjes!

In vensterbanken, op bijzettafeltjes, op de hoek van het bureau in de kantoorruimte: geen plek is ongeschikt voor een cactus. Van klein tot groot, we zien ze steeds vaker in veel interieurstijlen naar voren komen. Met name bij de woontrend 'urban jungle' is het plantje een must-have woonartikel. En als we wat dieper in gaan op de plant zelf, snappen we waarom. In tegenstelling tot veel andere planten gaan cactussen vaak enorm lang mee en vergen ze weinig onderhoud. Uiteraard dien je ze wel een beetje TLC te geven, maar dat is echt minimaal.

Wat is de cactus eigenlijk voor plant?

Met name in droge gebieden is de cactus een plant die veel voorkomt. Zoals je vast al eens opgemerkt hebt zijn er enorm veel verschillende soorten. Van cactusjes met die zachtje haartjes, die toch evenlater stekeltjes blijken te zijn en natuurlijk de bekende cactusvarianten die in de woestijn staan. Het schijnt dat er ongeveer 1500 soorten zijn binnen de familie van de cactus, die ook wel Cactaceae genoemd wordt. De plant ziet er anders uit dan andere planten en is daarom een veelgekozen plant voor in de woonkamer.

Cactussen kunnen goed leven in enorm warme en vooral droge gebieden. Hierdoor komen ze vaak voor in woestijnen. De stekeltjes op de plant, die ook wel doorns genoemd worden, bieden voornamelijk bescherming tegen dieren die plant op willen eten. Daarnaast zijn de stekeltjes ook een onderdeel van de warmtehuishouding. Wist je trouwens dat boven in de cactus water opgeslagen wordt? 

Veel woonwinkels verkopen de laatste tijd ook cactussen. Zo heeft de Bijenkorf een prachtige soort opgenomen in haar assortiment: de Tegucigalpa.

cactus bij de bijenkorfBekijk deze cactus

 

Maar hoeveel water heeft een cactus nou eigenlijk nodig?

Zoals we hierboven al aangaven is een cactus goed geschikt in een warme en droge omgeving. In de woonkamer zou hij dus prima kunnen functioneren en lang kunnen voortbestaan. Velen denken dat een cactus zelfs helemaal geen water nodig heeft, wat niet het geval is. Een cactus dient wel degelijk te worden voorzien van water, het is alleen de vraag hoe vaak je deze dan water moet geven.

Het water wat je de cactus dient te geven, kan het beste niet te koud zijn. Als jij dus kraanwater gebruikt is het slim om dit even te laten staan, zodat het lichtelijk lauw kan worden. De hoeveelheid water is afhankelijk van de periode in het jaar. De periode van november tot maart wordt de rustperiode genoemd, waarbij je cactus helemaal geen water hoeft te geven. Na deze rustperiode, vanaf maart dus, kun je de planten een klein beetje water geven. Het beste kun je dit doen met een plantenspuit. Geef niet teveel water, dat kan namelijk schadelijk zijn voor de plant. Als het enorm warm is, bijvoorbeeld in de zomermaanden, kun je de cactussen een keer per week een klein beetje voorzien van water. Het is daarbij wel enorm belangrijk dat de cactussen kurkdroog zijn als je ze voorziet van water. Later in het jaar kun je de intensiteit van het water geven vervangen voor een keer in de twee weken. 

Als je de cactussen in een ruimte hebt staan die ook in de rustperiode erg warm is of kan zijn, is het slim om hier de cactus goed in de gaten te houden. Het kan dan goed zijn dat je ze soms even water moet geven. Hieronder hebben we nog een leerzame video geplaatst van Josiah Jones, die wat interessant weetjes van de cactus deelt.

 

Een product van HOMEDUSTRY © Copyright 2018 -  Woonartikel.nl