Hoe voorkom je dat katten aan meubels krabben?

| Door Rob

hoe voorkom je dat katten aan meubels krabben

Heb jij katten of poezen in huis? Gezellig! Katten zorgen voor een goed gezelschap en daarnaast voor een gezellig sfeertje. Even lekker kroelen op de bank, wakker worden door gemiauw en lekker spelen met diverse speeltjes. Katten in huis zijn zeker een aanrader. Echter wil je natuurlijk wel dat jouw meubels en woonartikelen niet beschadigen. Helaas staan katten erom bekend dat ze snel aan meubels gaan krabben. Niet alleen aan meubels: ook gordijnen en bankstellen moeten er soms aangeloven. Wij hebben hieronder wat tips om te voorkomen dat katten aan meubels krabben en hiermee krassen veroorzaken. Hoe voorkom je dat katten aan meubels krabben?

Laten we allereerst even induiken op het feit waarom katten eigenlijk zo graag krabben. Krabben kan niet afgeleerd worden en is sowieso niet iets wat wij graag zouden willen. Een kat moet zich lekker thuis voelen in jouw huis en zijn natuurlijke gedrag lekker kunnen voortzetten. De voornaamste reden dat katten krabben, is om hun nagels te onderhouden. Naast het onderhoud van de nagels krabben katten ook om hun territorium af te bakenen. Niet alleen voor andere katten, maar ook voor zichzelf: een kat voelt zichzelf dan meer thuis. 

Helaas kunnen we niet voorkomen dat katten dan ook graag aan meubels hun nagels willen krabben: vaak staan er veel meubels in de woonkamer en zijn deze lekker hoog, waar een kat zich lekker tegenaan kan uitrekken terwijl hij gaat krabben. Natuurlijk wil jij geen krassen en strepen op jouw mooie meubels. Voorkom dat katten aan jouw meubels krabben en schaf de volgende zaken aan.

Leuke krabpalen in de huiskamer

Een krabpaal is een van de beste tips die we je kunnen geven. Krabpalen zijn speciaal gemaakt om de kat te voorzien van een krabmogelijkheid. In dit geval zijn katten net kinderen: hoe leuker de krabpalen, hoe eerder ze deze zullen gebruiken. Denk aan palen met een hangend balletje eraan of nog leuker: eentje met verschillende verdiepingen.

Krabplanken op de juiste hoogte in de kamer

Als jij niet zit te wachten op van die grote palen, is het wellicht leuk om eens te kijken naar krabplanken. Een krabplank kun je eenvoudig tegen de muur bevestigen. Hierbij moet je wel goed uitrekenen op welke hoogte hij het beste kan komen te hangen. Tip: een kat rekt zich meestal helemaal uit, waarna hij vervolgens gaat krabben. Hang hem dus lekker hoog.

Stukken bekleding van krabpalen aan de muur

Ook kun je zelf lekker aan de slag gaan. Ga op zoek naar stukken bekleding van een krabpaal of plank en maak zelf een mooie vorm. Bevestig deze vervolgens aan de muur. Wat we ook vaak zien is dat bepaalde zones op meubels ingericht worden als krabmogelijkheid. Denk aan tafelpoten van eettafels, waar katten vervolgens 'veilig' tegenaan kunnen krabben.

Maakt de kat weinig gebruik van bovenstaande oplossingen om te voorkomen dat katten aan meubels krabben? Koop dan eens een zakje kattenkruid: katten worden hier toe aangetrokken en zullen binnen no-time liggen rollenbollen bij de krabpaal! Je kunt natuurlijk ook zelf krabpalen of planken maken die perfect aansluiten bij jouw interieur. Hieronder een leuke video van YouTube-kanaal HGTV Handmade, waar jij leert zelf een krabpaal te maken om krabben aan meubels door katten te voorkomen.