How to: hoe je kledingkast indelen

| Door Rob

hoe je kledingkast indelen

Hoe je kledingkast indelen? Bekijk deze stappen!

Je hebt er enorm veel van, maar eerlijk is eerlijk: de helft draag je niet. Misschien nog wel meer dan de helft. Tijd om er eens even flink met de bezem door heen te gaan en wat orde te scheppen. De kledingkast is een kast die je elke dag wel eventjes open doet. Snel grijp je naar hetzelfde, wat 's ochtends de tijd nemen om te combineren is er niet. Tenzij je natuurlijk een opgeruimde kledingkast had gehad met een duidelijke indeling. Juist, laat dat nou niet zo zijn bij jouw kast. Tijd om eventjes wat handige stappen op een rij te zetten om antwoord te geven op de vraag "Hoe je kledingkast indelen?". Lees je mee? Dan kun je straks al aan de slag!

Bekijk direct alle kledingkasten

1. Zoek eerst je kleding eens uit

Laten we beginnen met het uitzoeken van al je kleding. Haal alles uit je kast en gooi het op een grote hoop. Ga alles stuk voor stuk langs en wees eerlijk tegen jezelf. Draag je dit nou echt in de toekomst nog wel eens of is het tijd om het te doneren? Probeer van de gehele stapel drie nieuwe stapeltjes te maken: wat je wilt houden, wat je in de kledingbak wilt doen voor een tweede leven of waar je toch nog eventjes over twijfelt. Hang de twijfel-hoop niet opnieuw in de kast, maar laat het nog eventjes in de slaapkamer staan, nadat je het in een zak hebt gestopt. Op die manier gooi je zeker niet iets weg wat je toch opeens nodig zou hebben, maar na een maand niets te hebben gepakt? Weg ermee!

2. Leg alle kleding bij het soort kledingtype 

Oke, eenmaal met de bezem er door te zijn gegaan, is het slim om de hoop met kleding die je wilt bewaren te sorteren op het soort kledingtype. Leg shirts bij shirts en broeken bij broeken. Dit is strakjes handig als je snel een specifiek kledingsoort nodig hebt. Denk aan een warm vestje, zonder dat je een hele stapel t-shirts opzij moet leggen. Op die manier wordt ook goed duidelijk waar je nog veel van hebt, en waar wat minder van. Dit wordt echt pas duidelijk als je stap 1 goed doorlopen bent.

3. Sorteren van kleding op kleur: leuk!

Alsof je in een kledingzaak loopt. Dat is het doel strakjes als je de kledingkastdeuren open doet. Bij een kledingwinkel ligt niet voor niets alles op kleur. Natuurlijk wil jij mooie setjes kunnen maken. Iets waar je mee gezien mag worden voordat je het huis verlaat. Het is slim om daarom de gesorteerde kleding op kleur te leggen. Ga niet te serieus hiermee aan de slag. Een paar tinten donkerder is echt niet erg, maar zorg ervoor dat zwart bij zwart komt te liggen en wit bij wit. 

4. Vouw alle kleding strak op voor je de kledingkast gaat indelen

Tijd om de kleding netjes op te vouwen alsof het a4-tjes zijn. Als je dit een beetje onder de knie hebt, zul je zien dat het best wel leuk is om een stapel te zien veranderen in een vierkante rij met shirts op kleur en type. Wist je dat het opvouwen van een t-shirt zelfs binnen 5 seconden kan? Bekijk onderstaande video van 'Doen als Koen' en probeer het zelf uit. 

5. Indelen maar! Lang hang je op, kort vouw je op!

We zijn er bijna! Nu is het tijd om de kledingkast in te gaan delen. Een best leuk taakje, omdat je straks zal zien hoe strak jouw kledingkast er weer uit komt te zien. Hierbij willen we je graag de volgende tip meegeven: hang langere kledingtypen op en vouw wat kortere varianten op. Zo voorkom je dat straks je kledingrekje in de kledingkast vol hangt met t-shirts en de planken bomvol ligt met opgestapelde jassen en vesten. Wanneer jij de ruimte hebt, is het slim om de kleuren apart te houden qua stapels. Wanneer je met wat minder ruimte dient te doen, dan is het slim om de veel gedragen kleur bovenop de stapel te houden. Dit voorkomt dat je eens per week alles opnieuw moet opvouwen.

Nu weet jij ook vast het antwoord op "Hoe je kledingkast indelen?"! Wanneer jij naar aanleiding op zoek bent naar een ruimere kledingkast, omdat zelfs het uitzoeken niet helpt voor meer ruimte (of je simpelweg slecht afstand kan doen van je kleding), dan bieden wij ook de helpende hand. Bekijk hier alle kasten op een rij en filter op kleur, materiaal of prijs.