Notenkraker poppetjes kopen? Hier vind je ze!

| Door Rob

notenkraker poppetjes kopen

Je kent ze waarschijnlijk van veel films, van vroeger of op plaatjes over kerst: notenkrakers! Deze leuke notenkraker poppetjes zijn een leuke toevoeging in een huis vol met kerst. De poppetjes zijn verkrijgbaar bij diverse woonwinkels rond de kersttijd. De notenkrakers zijn eigenlijk bedoeld om nootjes te kraken. Je kunt dit met de poppetjes doen door een noot in de mond te leggen en vaak met behulp van een touwtje de mond dicht te doen. De noot wordt dan als het ware geplet waarbij de schil van de noten het dan begeeft. Lees hieronder meer over notenkraker poppetjes en ontdek waar jij ze online kunt kopen!

Check hieronder enkele notenkrakers van diverse woonwinkels

Vaak zijn de notenkrakers gemaakt van hout en zijn ze voorzien van mooie kerstachtige kleuren. Denk aan donkerrood in combinatie met groen. De notenkrakers hebben vaak wat langer haar, wit en een opvallend openstaande mond. Hier dient dus eigenlijk een nootje tussen geklemd te worden. Maar waarom zijn deze notenkrakers er eigenlijk en hoe zijn ze zo ontstaan? Lees hieronder verder over deze notenkrakers of koop direct notenkrakers van OTTO of notenkrakers in de boom van HEMA.

Terug in de geschiedenis van de notenkrakers

Daarvoor moeten we eventjes terug in de tijd, waar men met veel moeite probeerde om de noten niet kapot te maken bij het kraken. Als snel werden grote stenen vervangen door houten notenkrakers en niet veel langer daarna werden de houten notenkrakers voorzien van mooie tekeningen. Dit was, net als veel andere gedetailleerde artikelen, bestemd voor welvarende personen. 

De notenkrakers poppetjes waar we het in deze blog over willen hebben zijn oorspronkelijk ontstaan in Duitsland. De maker hiervan, Füchtner, was de allereerste die de bekende mannetjes (hierboven te zien in de afbeelding) maakte. De bekende rode jas, de zwarte hoed en de opvallend openstaande mond: hij bedachte ze en begon ze meer en meer te maken. Hij basseerde de notenkraker poppetjes op het boek "König Nussknacker und der armer Reinhold".

Maar waarom zijn notenkrakers rond de kerst zo populair?

Het is niet helemaal duidelijk wat ervoor gezorgd heeft dat deze poppetjes rond kerst niet meer weg te denken zijn. Klein en kort onderzoek op het web wijst waarschijnlijk op het feit dat er rond de kerst simpelweg vaker in de keuken gewerkt werd. Om lekker gerechten te maken voor familie, vrienden en kennissen. Daardoor werd er dus meer gebakken dan andere periodes in het jaar. En waar gebakken wordt, daar zijn noten nodig! Dit zou een reden kunnen zijn dat de notenkraker poppetjes rond de kerst erg populair zijn geworden.

Verschillende soorten notenkraker poppetjes

Als je notenkraker poppetjes kopen gaat, zul je zien dat er in veel gevallen sprake is van het model wat we hierboven hebben beschreven. Toch zul je ook exemplaren tegenkomen van andere 'gezaghebbende' personen. Denk aan ridders, soldaten en de koning. Door ze te ontwerpen als notenkraker was het grappig om de gezaghebbende mannetjes keiharde noten te laten kraken.

verschillende notenkraker poppen